Många gånger när vi talar om en lättlärd hundras menar vi en hund som inte kräver så mycket träning alls för att fungera lätt och smidigt i vardagslivet och ofta är spontant barnvänlig. Hundraser som golden retriever och labrador retriever är typexempel. En annan vinkel kan vara en hund som lätt lär sig trick och konststycken och är snabb om man vill tävla agility. Bra exempel här är pudlar och olika små terriers.
NYA FORSKNINGSPROJEKT OM HUNDAR
Söker man en bra jakt-, vall-, vakt- eller spårhund talar vi ofta lite större hundtyper och man tittar även på deras individuella medfödda talang. En lättlärd hundras här kan vara setter eller collie beroende på syfte. Arbetshundar inom polis och militären behöver ofta vara fysiskt starka och mer stresstålig varav schäfer och labrador är vanligt förekommande. Ju större hundras desto mer måste man ha valpens utveckling i åtanke när man börjar träna den. Precis som hos ett växande barn ska inte ett skelett frestas för fort.
Försäkringsbolaget Agria och Svenska Kennelklubben har en gemensam forskningsfond som varje år delar ut ekonomiskt stöd till forskning kring olika områden relaterade till hundar. 2022 delades det ut nio mijloner till hundforskningen. Dessa pengar går till projekt av medicinsk art och fokuserar bland annat på skelettets utveckling och speciellt relaterade sjukdomar. Ett annat fokus är hundens samarbete med människan.
VAD KAN VI LÄRA FRÅN EN LÄTTLÄRD HUNDRAS DNA?
Helt nytt är forskningen kring veterinärkostnader. Här vill man se hur hundägarna kan påverka utvecklingen mer. Försäkringar och medicinska kostnader är bland de tyngsta motargumenten att ibland låta en hund gå obehandlad fastän det finns medicinsk hjälp att få. Det blir viktigare och viktigare att det är möjligt för hundägare att ta rätt beslut utan att det ska styras av plånboken. Diskussionerna och debatterna är idag många bland djurägare i sort, då det berör också smådjurs- och hästägare.
Ett annat projekt täcker associeringen mellan ägare och dess keldjurs karaktär och välbefinnande. Vad säger det om oss egentligen när hunden är lika intresserad av att vara hemma och spela på Stryktipset som husse? Vad det gäller lättlärdhet stöds även ett projekt på KTH som gör DNA forskning hos gamla hundskinn från samerna. Här följs genetiska förändringar och vad det innebär för de hundraser vi har idag.
LÄTTLÄRDHET, MILJÖ OCH LEDARSKAP
När man talar lättlärd hundras ska man också ta i beaktande den miljö man kommer ha hunden i. Precis som alla andra präglas de starkt på sin omgivning under unga år. Att träna sin unga hund ger den naturligt ett enklare och lättsammare liv genom åren oavsett ras. Aktiva ungdomar och energistarka hundar går ofta förvånansvärt bra ihop även om det på pappret borde vara tvärtom.
Många hundutbildare talar om vikten att först utbilda hundägaren i sitt eget ledarskap. Hur enkelt en hund tar instruktioner, och kallas lättlärd, handlar i realiteten om hur villiga de är att följa sin flockledare.