Valpens utveckling

Välkomna en ny liten familjemedlem

När man skaffar en liten valp är det viktigt att man lär sig en del om valpens utveckling för att kunna hjälpa den till rätta på bästa sätt redan från början. Att uppfostra valp kan ha sina utmaningar och som nybliven hundägare måste man räkna med att den första tiden fylls av omsorg och engagemang för den nya lilla familjemedlemmen som ska hitta sin plats i familjen. Liksom med vuxna hundar kan det vara betydande skillnader i storlek mellan olika typer av valpar. En valp kan väga allt från 1 till 10 kilo beroende ras.

Enligt Adventure Dog Conference rör en valp väldigt mycket på sig, så att man initialt inte behöver aktivera valp inomhus utan mer bör fokusera på kommunikation och gränssättning. I allmänhet räcker det med några kortare dagliga promenader som man ökar på ju större valpen blir.

Valpens utveckling
Valpens utveckling

Valpar utveckling och uppfostran

Att uppfostra valp är en stor uppgift och den första tiden liknar valpens utveckling på många sätt ett människobarns. Regelbundna mattider är viktigt och att valpen får tillräckligt med ostörd sömn. När valpen så småningom når könsmognad hund förändras beteendemönstret och gränssättning kan behöva repeteras.

Många hundägare vill ha stöd under valptiden med exempelvis koppelträning valp och då kan en valpkurs vara ett bra alternativ. På valpkursen får valpen lära sig att gå i koppel, vänja sig vid nya miljöer och att bli hanterad vid bland annat veterinärbesök och klippning. Man kan även träna inkallning hund och lära sig tyda hundens signaler.

Mer kunskap om valpens utveckling

Luktsinnet är det starkaste sinnet och den viktigaste informationskällan för alla hundar, oavsett ålder. På samma sätt som människan använder syn och hörsel för att upptäcka sin omvärld och avgöra vad som exempelvis är farligt eller ätbart ingår det i valpens utveckling att nosa på allt, vilket man får veta mer om på en valpkurs.

Hundens luktsinne är 40 gånger starkare än människans och konstruerad så att lukten snabbt når hjärnan. Det är därför viktigt att undvika negativa influenser som rökning, som kan påverka hundens beteende och förmåga att uppfatta omvärlden. Man kan under trevliga och lekfulla former utmana valpens doftsinne genom att aktivera hund inomhus eller ute med saker som den får upptäcka.

Var konsekvent och tydlig med valpen

När det kommer till att uppfostra valp gäller det att vara utrustad med mycket tålamod. Att vara konsekvent är också viktigt och att alla i familjen agerar efter de uppgjorda reglerna. Om valpen inte får hoppa upp i soffan så gäller det hela tiden och inte då och då. Bestraffningar fungerar inte alls, det är bättre att uppmuntra och berömma när den gör rätt istället.

Det är bra att sätta sig in i de olika stadierna i valpens utveckling så att man vet vilken nivå den befinner sig på och vad man kan förvänta sig ifråga om mognad. Det finns skillnader mellan raserna, men en valp kan komma i puberteten när den blir 7 månader. Man räknar med att de flesta hundar är helt vuxna vid 2 års ålder.

Valpens utveckling