HUNDUPPFOSTRAN

post thumb
Hunduppfostran
Av Göran/ 12 Feb 2021

HUNDUPPFOSTRAN

Vare sig man har en valp eller vuxen hund måste kommunikationen och respekten mellan hund och hundägare fungera och hunden måste veta vilka regler som gäller i hemmet, på promenaden och i sociala miljöer. Om man har fått hunden redan som liten valp är det enklare och man kan gå på en hundkurs, men det finns även kurser i hunduppfostran för vuxna hundar som är mycket bra.

En förutsättning för att kunna ha hund är enligt Adventure Dog Conference att den är rumsren. Att få hunden rumsren tar tid och träningen påbörjas ofta när valpen är några månader gammal, men med vissa hundar kan det ta upp till ett år.

GRUNDTRÄNING MED POSITIV FÖRSTÄRKNING

Det moderna sättet att träna hundar på är genom positiv förstärkning som har visat sig vara mer effektivt, även vid lydnadsträning hund. Att ta till bestraffningar och hårda ord anses numera förlegat och istället ger tränaren uppmuntran i form av beröm eller godis.

Att vara alltför hård och bestraffa en valp lönar sig sällan eftersom den som vuxen sannolikt utvecklar en överdriven rädsla eller svarar med aggressivitet. Det är även bra att träna inkallning och att lära den att vara ensam hemma vid behov.

ATT TÄNKA PÅ VID HUNDUPPFOSTRAN

Det finns några saker som är bra att tänka på vid hunduppfostran, vare sig man uppfostrar hunden själv eller låter ett proffs ta hand om träningen:

• Träna endast med positiv förstärkning
• Var tillåtande vid misstag och slösa med beröm
• Det går även att träna en vuxen hund

GÅ PÅ KURS MED HUNDEN

Att vara ute i skog och mark med sin hund är något som både hund och hundägare uppskattar. Hunden kan vara okopplad även under vår och sommar om den är väluppfostrad och går nära hundägaren. En kurs som lär ut god hunduppfostran kan vara lösningen.

En hundkurs lär ut vissa kommandon som är bra att använda. Detta underlättar både för hundägaren som får ett praktiskt verktyg och för hunden som vet vad som förväntas. Ju bättre en hund lyssnar desto enklare blir det att ta med hunden i alla sorts miljöer, även de som kan vara stressande i normala fall.